Sinuzita Sinusul reprezintă o cavitate osoasă și este tapetată de țesut mucos.Sinusurile comunică cu cavitatea nazală.

✅️ Sinuzita reprezintă infecția și inflamația a cel puțin unuia dintre cele 4 sinusuri paranazale (frontal, maxilar, sfenoid și etmoid). Aerisirea acestor sinusuri este blocată iar acest fapt creează un mediu favorabil dezvoltării infecției.

✅️ Etiologia este multifactoriala ca: patologia infecto-inflamatorie nazală, alergiile, imunitate scăzută, astm, deviația septului nazal, odontogenă (implant sau extracție dentară), fungică, stenoza ostiumului (blocarea comunicării sinusului cu cavitatea nazală).

✅️ Simptomatologia include congestie nazală, rinoree, durere dentară și plenitudine auriculară. Presiunea și plenitudinea facială se acutizează când pacientul se apleacă. Starea generală influențată poate fi însoțită de subfebrilitate. Simptomatologia persistentă mai mult de 7 zile poate fi semn al infecției bacteriene, precum și colorația secrețiilor.

✅️ Diagnosticul de certitudine se pune pe baza puncției sinusale, dar fiind o procedură invazivă, este indicata radiografia iar CT-ul reprezintă standardul de aur.

✅️ Tratamentul difera de la țară la țară, cu o multitudine de protocoale. Primordială este depistarea factorului determinant și înlăturarea acestuia, însoțită de tratamentul medicamentos cu decongestionante și disensibilizante, steroidieni topici, ACC, antiinflamatorii nesteroidiene. Dacă se observă clinica invaziei bacteriene, se indică antibioticele cu spectru larg sau țintit dacă exista un rezultat bacteriologic. !!! Spalaturile nazale efectuate cu sisteme de irigare presională pot fi salvatoare și uneori pot inlocui multe dintre medicamentele de mai sus. Persistența peste 3 luni, calitatea vieții scăzută și rezistența la tratament este indicație pentru tratamentul chirurgical endoscopic funcțional al sinusurilor paranazale. Reprezintă o intervenție prin care se efectuează o deschidere a cavităților sinusale și constituirea unei comunicări largi cu cavitatea nazală. Se executa sub anestezie generală, cu camera endoscopică și instrumente reci.