✅️ Bețișoarele cosmetice
Majoritatea pacienților folosesc bețișoarele cosmetice pentru a-și curăța canalele auditive externe (CAE) de cerumen. Sigur, am auzit măcar o dată în viață, că nu ar trebui să le folosim, dar continuăm s-o facem.
✅️ Cerumenul sau ceara este un produs al glandelor din 1/3 externă al CAE. Ceara are o funcție de protecție împotriva microtraumatismelor, prafului, agenților infecțioși. Unii pacienți prezintă o secreție abundentă de cerumen, urechile altor produc mai puțină.
✅️ Ce se poate întâmpla când folosim bețișoarele?
1. Manevrele ample și zilnice pot duce la stimularea glandelor și secreția mai abundentă.
2. Un organism cu o imunitate scăzută, diabet zaharat, vârstă fragedă sau înaintată, poate fi susceptibil la invazia microorganismelor. Invazia are loc prin microfisurile tegumentare din CAE, în urma ștergerii cu betisorul. Prin alte cuvinte se poate dezvolta otita externa.
3. Fiindcă introducem bețișorul din exterior spre interior, foarte des are loc impactarea cerumenului și formarea de dop. Des se întâlnesc pacienți ce suferă de surditate din această cauză. Iar datorită evoluției lente, instalarea hipoacuziei nu este percepută de pacient.
4. 🚩Perforația membranei timpanice este cea mai severă complicație. Aceasta este însoțită de otalgie acută, hemoragie. Surditatea se instalează brusc și poate avea un grad ușor sau mediu.
PERFORAȚIILE MEMBRANEI TIMPANICE SE REPARĂ (urmează postare).
✅️ Cum curățăm ceara din CAE? Cerumenul din CAE se va curăța cu degetul sau colțul prosopului, când faceți baie. Dacă simțiți nevoia toaletei CAE, recomand să vizitați un specialist ORL. Doctorul va folosi chiureta și aspiratorul pentru extragerea cerumenului sau a dopului de ceară. Nu sunt de acord cu folosirea Peroxidului de Hidrogen, dacă nu reprezintă ultima opțiune. Ph-ul împreună cu biofilmul din CAE au funcție de protecție și nu ar trebui să se intervină în acest echilibru.