✅️ Amigdalita ⚠️
Amigdalita reprezintă inflamația amigdalelor palatine, două formațiuni ovala situate în spatele gâtului – fiecare amigdala pe cate o parte.
✅️Semnele și simptomele amigdalitei sunt amigdalele inflamate, cu sau fără membrane purulente (poza 2) sau cazeum (poza 3), durerea în gât, dificultatea la inghițire și noduli limfatici durerosi la nivelul gatului. Febra, inapetența, durerile musculo-articulare și starea generală alterată sunt variabile.
✅️Amigdalita prevalează în rândul copiilor (5-15 ani) și este legată de frecventarea colectivității. Majoritatea cazurilor de amigdalită sunt determinate de infecția virală, însă și infecțiile bacteriene pot provoca amigdalita (pultacee, poza 2).
✅️Teste de laborator: 1. Hemoleucograma( PCR, VSH, ASLO); 2. Exsudat faringian - PÂNĂ LA INIȚIEREA ANTIBIOTERAPIEI!!!
✅️Tratament: 1. Simptomatic (Antiinflamatorii, antipiretice, antiseptice orale); 2. Antibioterapia în amigdalita pultacee (Penicilina V în doze ajustate vârstei și kg, Clindamicina, Eritromicina). 3. Regim igieno-dietetic (hidratare, alimente calitative, regim la pat, evitarea colectivităților). 4. În cazurile de amigdalită recurentă se va lua în calcul vaccinarea individuală.
✅️Complicații: celulita amigdaliana (raspândirea infecției în țesuturile învecinate), abces periamigdalian (acumulare purulentă în spatele amigdalei), restricția respiratorie.
✅️Operăm sau NU? Fiecare pacient este un caz diferit și nu întotdeauna ne conducem după schema: 5-7 acutizări/an sau 3 acutizări/an în ultimii 2 ani sau 3 ani consecutiv. În unele situații amigdalectomia poate scade calitatea vieții pacientului și mai mult.
✅️ Asimetria amigdaliană(poza 4) este un subiect de dispută. În ultima perioadă se discută despre modificarea conduitei operatorii. Prevalența asimetriei amigdaliene printre populația sănătoasă este 1.7%. Diagnosticul diferențial se face cu limfomul, cea mai frecventa patologie neoplazică de cap și gât printre copii. Îngrijorările omiterii unui astfel de diagnostic ar servi un motiv pentru ectomie dar ultimele studii sugerează evaluarea(aspect, consistență comparativă) lunară timp de 3 luni consecutiv și examene CT, RMN, formula leucocitară.