✅️ Adenoidita cronică ✅️ Sinonime: polipi, vegetații, adenoizi etc. Ca și amigdalele palatine (în popor numite glandele gâtului), amigdala faringiană este o formațiune limfoidă cu funcție imună și se află în nazofaringe (în spatele nasului). Fiind expusă multiplelor episoade inflamatorii, amigdala își creste activitatea ce se manifestă prin hipertrofia (creșterea volumului) țesutului limfoid. În postările anterioare am vorbit despre mecanismele de instalare a otitei medii, dintre care un factor este hipertrofia adenoidiana ce blochează canalul lui Eustachio. La fel amigdala devine un focar permanent pentru producerea secreției muco-purulente. Adenoidita cronica are o evoluție lent progresiva și simptomatologia se instalează insidios.

✅️Simptomatologia este foarte sugestivă și logică:

1.Frecvente infecții respiratorii

2.Tuse productivă din cauza secrețiilor ce se scurg spre căile respiratorii inferioare

3. Roncopatie nocturnă (sforăit)

4. Obstrucție nazală

5. Respirație predominant orală

6. Rinoree muco-purulentă Persistența acestor simptome duce la dezvoltarea facies adenoidian (modificarea osului maxilar cu dezvoltarea bolții ogivale și deformarea arcadei alveolare superioare).

7. Otite medii seroase sau chiar acute, prin suprainfectare.

✅️Diagnostic Se pune doar după examenul fibroscopic (cameră video introdusa transnazal) sau rinoscopia posterioară. De asemenea se poate observa la examen CT, RMN, dar acestea nu sunt de elecție.

✅️ Tratamentul este chirurgical prin practicarea adenoidectomiei sau coblației. Prima tehnică presupune chiuretarea vegetațiilor cu instrument rece. A 2-a metodă presupune arderea țintită (vaporizarea) amigdalei. Ambele se practică sub anestezie locală. Important de menționat că nu există LASER și tatamentul medicamentos nu este eficient în patologia dată. Se recomanda operația la copiii de peste 1 an. Cu cât se operează mai devreme, cu atat crește riscul de recidivă, dar asta nu contraindică decizia operatorie.